петак, 4. март 2016.

Upoznavanje sa Islandom

 I S L A N D 


Koliko ste u prilici da slušate o ovoj zemlji? Kao što se vidi na slici gore-desno, to je ostrvska zemlja u Atlanskom okeanu, smeštena između čuvenog Grenlanda sa jedne, i Velike Britanije i Norveške s druge strane. Površina ove zmelje iznosi 103.125 kilometara kvadratnih metara. Poređenja radi, Srbija ima 88.361 kvadratnih kilometara. Broj stanovnika na Islandu se kreće oko 320.000. Glavni grad je Rejkjavik, a on je ujedno i najseverniji glavni grad u Evropi. 

Naseljavanje ovog ostrva je započelo 874. godine (izvor www.wikipedia.org), kada je norveški starešina Ingolfur Arnarson postao prvi stalni stanovnik ostrva. Dalje naseljavanje zemlje bilo je praćeno dolaskom ljudi nordijskog i keltskog porekla. U daljem toku razvoja do nezavisnosti, Island je bio deo Norveške, a potom Danske. Stanovništvo se uglavnom u istoriji bavilo ribarstvom i poljoprivredom. Uprkos tome, ova zemlja ima slobodnu tržišnu ekonomiju sa niskim porezima, ali i sa očuvanim sistemom blagostanja koji je tipičan za Skandinaviju, a koji se posebno odnosi na dobru zdravstvenu zaštitu i visoko obrazovanje za sve stanovnike. 

Island je poznat po neverovatnoj prirodi koju između ostalog karakterišu vulkani, koji ponekad znaju da budu nemilosrdni, baš kao i onaj pod nazivom Laki koji je 1783. godine proradio i izbacio otrovnu lavu. Zbog ove prirodne katastrofe, 21% stanovništva je umrlo, a ubrzo potom je usledila glad jer je izgubljeno i poljoprivredno zemljište i ogroman broj stoke.

Island nema svoju vojsku, a po sporazumu iz prošlosti, Amerika ima svoju vojnu bazu na njegovoj teritoriji i dan danas.

Oko 10% ostrva je konstantno pod ledom. Bogato je gejzirima i geotermalnim vodama, pa zato stanovnici imaju grejanje i toplu vodu veoma jeftino. Zbog obilja reka i vodopada i električna energija je jeftina. Pored obale ostrvo ima mnoštvo fjordova na kojima su smeštena većina naselja na ostrvu, zbog prehladne unutrašnjosti. Dok se susedni Grenland smatra Amerikom, Island se smatra delom Evrope i predstavlja osamnaesto ostrvo na svetu po svojoj veličini.

Popis na Islandu iz mog ugla počinje 12. marta. Do tada, čitamo se! ;)

Нема коментара:

Постави коментар